Main page

На Закарпатті заготовляють цілющий чай

27.07.2020

 

Погодьтеся, коли душа вимагає спокою і релаксу, ми не поспішаємо наповнити чергову чашку кави. Найчастіше нам хочеться усамітнитися на лоні природи з будь-яким розслаблюючим напоєм. Бажано, щоб він був без ароматизаторів, з натуральним кольором і запахом. У такому випадку радимо чай від закарпатських лісівників.

Правда про цейлонський і китайський чай знають всі, але мало хто із закарпатців пам'ятає про те, що в краї лісівники також займались побічним користуванням - заготівлею грибів, меду та цілющого чаю.

А асортимент чаю надзвичайно великий і кожен з чаїв має свої корисні властивості. Роблять чай лісівники Великобичківського лісомисливгоспу та Нацпарку «Зачарований край». Працівники власноруч збирають малину, Іван-чай, брусницю, лохину, чорницю та звіробій на гірських схилах і альпійських луках.

Попит на еко і трав'яні набори

Останнім часом суспільство все активніше зміщується в бік здорового способу життя. Змінюється все, і фітнес стає долею не спортсменів, а майже кожного третього жителя Закарпаття з сидячою роботою. Змінам піддаються і продукти харчування.

На зміну звичайним пакетованим чаям, куди кладуть в основному не завжди високої якості продукт, приходять трав'яні збори. Вони корисні для здоров'я, допомагають заспокоїти нервову систему і підняти імунітет. Тому попит на еко-чаі величезний.

Знавцями і поціновувачами карпатського чаю працівники лісових господарств стали не так давно. Ідея виникла зі зменшенням заготівлі деревини і розвитком туризму. Так і почали лісівники заготовляти й виготовляти натуральний продукт. Науку виробництва чаїв освоювали з нуля, придбали необхідне обладнання і в 2019 році виготовили першу пробну партію.

Однак лісівники кажуть, що сушити чай відразу не можна, інакше вийде просто сіно.

Корисні властивості

Чай з Іван-чаю у народній медицині застосовується для лікування головного болю, безсоння, зміцнення організму, для загоювання ран, як протизапальний засіб. А ще іван-чаю приписують легку заспокійливу дію. Все це завдяки дубильним речовинам, алкалоїдам, цілому набору вітамінів (серед них – і вітамін С), мікроелементів, що містять різні частини рослини. І листя, і кореневища споживають у їжу (салат, борщ, пюре, випічка із борошна, приготованого з коренів)...

Чай з малини. Свіжі плоди малини використовують як вітамінний профілактичний засіб від цинги, а відвар з плодів і молодих гілок цінується як потогінне і жарознижувальне.

Листя брусниці відоме своїми протизапальними та антисептичними властивостями. Як один із елементів комплексної терапії, лікувальні властивості відвару листя корисні при проблемах із сечостатевою системою. Цей засіб знімає запалення при: циститі, пієлонефриті, простатиті. Листя брусниці використовують при сечокам'яній хворобі: воно розм'якшує камені, сприяє виведенню зайвих накопичень солі. Лист брусниці допоможе у лікуванні хвороби горла і порожнини рота, тому що чинить антисептичну дію. У листі брусниці є білок, і це дає можливість вживати його людям, що бажають позбутися зайвої ваги. Тому він буде корисним і для тих, хто слідкує за фігурою.

Лікувальні чаї з лохини зупиняють запальні процеси, зміцнюють стінки судин, знижують артеріальний тиск і температуру, допомагають при лікуванні цукрового діабету, гастритів і ентеритів, рятують від запорів, сприяють зняттю суглобових болів.

Чай з листя лохини тонізує і відновлює захисні сили організму. Однак тим, хто страждає від гіпотонії застосовувати не рекомендують, оскільки можливе зниження артеріального тиску.

Звіробій — давно відома цілюща рослина. І її назва, попри поширену думку, не значить, що вона вбиває звірів, а походить від казахського слова, що у перекладі звучить як «цілитель ран». Звіробій — це не лише чудовий антисептик. Він дає результати й при розладах шлунка, запальних процесах дихальних шляхів, а також для нормалізації функцій нервової системи. Чай зі звіробою рекомендовано вживати також для кращого функціонування імунної системи.

При лікуванні цією рослиною потрібно пам'ятати, що курс не варто робити безперервним. У такому випадку є імовірність токсичного впливу на організм. Якщо на смак трава не дуже подобається або якщо є бажання посилити користь засобу, чай зі звіробою заварюють з різними добавками.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ